Τι είναι και πως παίζεται το Ασιατικό χάντικαπ.

Το ασιατικό χάντικαπ είναι ένας εναλλακτικός τρόπος για να παίζει κανείς στοίχημα στο ποδόσφαιρο, βάσει του οποίου μία από τις ομάδες έχει ένα "εικονικό προβάδισμα=χάντικαπ" έναντι της άλλης, ώστε μια πιο φορμαρισμένη - πιο ισχυρή ομάδα θα πρέπει να καλύψει αυτό το χάντικαπ για να κερδίσει ο παίκτης το στοίχημα του.

Το ασιατικό χάντικαπ έχει τις ρίζες του στην Ινδονησία και έγινε δημοφιλές στις αρχές του 21ου αιώνα. Οι τιμές των χάντικαπ κυμαίνονται από το 1/4 (0.25) των γκολ έως και πολλά γκολ. Τα ασιατικά χάντικαπ έχουν σταθερή προσαύξηση τα 0.25 γκολ.

Το σημαντικότερο χαρακτηριστικό τους είναι πως μειώνουν τα πιθανά αποτελέσματα από 3 (1-Χ-2) σε 2. Αυτή η απλοποίηση συνεπάγεται 2 πιθανά αποτελέσματα, με το καθένα να έχει περίπου 50% πιθανότητες επιβεβαίωσης.

Τα ασιατικά χάντικαπ έχουν τα θετικά και τα αρνητικά σημεία τους για μια στοιχημαιτκή πλατφόρμα.

  • Στα θετικά είναι πως τους επιτρέπουν να παίρνουν περισσότερα χρήματα σε διάφορα σημεία, καθώς η διαχείριση του ρίσκου και του στοιχηματισμού είναι ευκολότερη υπόθεση.
  • Αρνητικό για τους bookmakers είναι το γεγονός πως πρόκειται για πολύ ανταγωνιστικές στοιχηματικές αγορές, οπότε ο Bookmaker παίζει με μικρότερα περιθώρια κέρδους ή αλλιώς γκανιότα.

Το ποδόσφαιρο είναι ένα από τα λίγα σπορ στον κόσμο, όπου η ισοπαλία είναι ένα αρκετά πιθανό αποτέλεσμα. Στο παραδοσιακό τρόπο στοιχηματισμού, η ισοπαλία αποτελεί ένα από τα 3 πιθανά αποτελέσματα ενός αγώνα. Με άλλα λόγια, αν ένας παίκτης ποντάρει στη νίκη της μίας ή της άλλης ομάδας και το παιχνίδι λήξει ισόπαλο, χάνει το στοίχημα του.

Στην περίπτωση του ασιατικού χάντικαπ ωστόσο, η πιθανότητα της ισοπαλίας εξαλείφεται μέσω της χρήσης του χάντικαπ. Αφού οριστεί το χάντικαπ, δημιουργείται μια κατάσταση δύο πιθανών αποτελεσμάτων με το καθένα να έχει περίπου 50% πιθανότητες επιβεβαίωσης.

Αυτός ο τύπος παιχνιδιού μπορούμε να πούμε ότι συγγενής με ότι γίνετια στις αποδόσεις για την καλαθοσφαίριση (μπάσκετ) ή για το Αμερικάνικο ποδόσφαιρο, τα οποία προσφέρονται με χάντικαπ από τις στοιχηματικές.

Το ασιατικό χάντικαπ δημιουργεί ένα πιο "δίκαιο" τρόπο πονταρίσματος ανάμεσα σε δύο ομάδες με μεγάλη διαφορά δυναμικότητας, συστήνοντας το χάντικαπ (μεταφρασμένο σε γκολ ή πόντους).

Ο bookmaker στοχεύει να δημιουργήσει ένα χάντικαπ, βάσει του οποίου οι δύο ομάδες θα έχουν περίπου 50% πιθανότητα η κάθε μία. Αφού οι πιθανότητες είναι κοντά στο 50%, είναι λογικό πως οι αποδόσεις των bookmakers είναι κοντά στο 1,90-2.00. Τα ασιατικά χάντικαπ ξεκινούν από το 0.25 και φτάνουν έως και τα 2.5-3 γκολ (ή και παραπάνω) ανάλογα με τη διαφορά δυναμικότητας των δύο ομάδων.

Τα 0.25, 0.50 και 0.75 χάντικαπ

Όλα τα παιχνίδια παίρνουν χάντικαπ, διαιρέσιμα με 1/2 (0.50) ή 1/4 (0.25). Τα χάντικαπ του 1/4 (0.25) χωρίζουν το στοίχημα στα δύο γειτονικά 1/2 (0.50) χάντικαπ. Για παράδειγμα, αν κάποιος ποντάρει 1000 Euro σε ένα χάντικαπ των 3/4 (0.75), αυτό σημαίνει πως έχει ποντάρει 500 Euros στο 1/2 (0.50) και άλλα 500 Euros στο 1. Με τα στοιχήματα του 1/4 (0.25) μπορεί να κερδίσει στο μισό στοίχημα και στο άλλο μισό να πάρει πίσω τα χρήματά του, ή να χάσει στο μισό στοίχημα και στο άλλο μισό να πάρει πίσω τα χρήματά του.

Παράδειγμα…

Παιχνίδι: Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός

Χάντικαπ: + 0.75 (3/4) Παναθηναϊκός (αυτό σημαίνει πως ο Παναθηναϊκός ξεκινάει το παιχνίδι με 3/4 γκολ υπέρ του).

Επεξήγηση πονταρίσματος: Ποντάρισμα στον Παναθηναϊκό +0.75.

Αυτό σημαίνει πως το μισό στοίχημα πηγαίνει στο +0.5 και το άλλο μισό στο +1.0. Αν το τελικό σκορ είναι 1-0 υπέρ του Ολυμπιακού, σημαίνει πως χάνεται το μισό στοίχημα που αφορά το +0.5 γιατί αυτό καλύφθηκε, ενώ επιστρέφεται πίσω το μισό στοίχημα στο +1.0. Αν ο Ολυμπιακός δεν κερδίσει το παιχνίδι, τότε κερδίζονται και τα δύο στοιχήματα. Αν ο Ολυμπιακός κερδίσει με πάνω από 1 γκολ διαφορά, τότε χάνονται και τα δύο στοιχήματα.

asian table

Γενικότερα λοιπόν το ασιατικό χάντικαπ είναι ένας τύπος στοιχήματος όπου ποντάρετε σε 2 αντί 3 αποτελέσματα και οι πιθανότητες κέρδους αυξάνονται στο 50% σε σχέση με το 33.3% που έχετε όταν ποντάρετε στο κλασσικό 1Χ2.

Bet365.gr

Bet365.gr

""ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ""
ΕΠΙΣΚΕΨΗ
Stoiximan.gr

Stoiximan.gr

""ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ""
ΕΠΙΣΚΕΨΗ
Novibet.gr

Novibet.gr

""ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ""
ΕΠΙΣΚΕΨΗ
Betshop.gr

Betshop.gr

""ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ""
ΕΠΙΣΚΕΨΗ
Pamestoixima.gr

Pamestoixima.gr

""ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ""
ΕΠΙΣΚΕΨΗ

Stoiximan NewCampaign 350x1000 01

Stoiximan NewCampaign 350x1000 03