Στοιχηματική θεωρία - Γκανιότα - Αποδόσεις.

Τι είναι αυτή η ρημαδοαπόδοση; Τι αντιπροσωπεύει; Τι σημαίνει “ο άσσος έχει απόδοση 1.55 ή το x έχει απόδοση 3.10 κοκ”; 

Η απόδοση αντιπροσωπεύει την πιθανότητα επαλήθευσης ενός σημείου αυξημένη κατά το ποσοστό κέρδους (γκανιότα) του διοργανωτή (bookmaker). 

Η πιθανότητα επαλήθευσης ενός σημείου είναι υποκειμενική και προσδιορίζεται βάσει πολλών παραμέτρων (όπως η φόρμα μιας ομάδας, η παράδοση, οι απουσίες κα.) γι αυτό και διαφέρει από διοργανωτή σε διοργανωτή. 

Όταν λοιπόν λέμε ότι η νίκη της τάδε ομάδας έχει απόδοση 2 και υποτιθέσθω ότι η γκανιότα είναι 10% τότε η πραγματική πιθανότητα επαλήθευσης του σημείου (χωρίς τη γκανιότα δηλαδή), κατά το διοργανωτή, είναι 1/απόδοση-(1/απόδοση x 10%) ή στην προκειμένη περίπτωση 1/2 – (1/2 x 10%)= 45%. Με λίγα λόγια το σημείο θα επαληθευτεί, πάντα κατά το διοργανωτή, στο 45% των παιχνιδιών που θα γίνουν μεταξύ των ίδιων ομάδων και κάτω από τις ίδιες ακριβώς συνθήκες. 

Εύκολο δεν είναι; Σε αυτό το σημείο πρέπει να τονίσω ότι επειδή ο book υπήρχε πριν ακόμα εσύ γίνεις παίκτης, έχει την εμπειρία να χειραγωγεί τις αποδόσεις κατά τέτοιο τρόπο ώστε να σε οδηγήσει προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση δίδοντας ψευδή εντύπωση για την πιθανότητα επαλήθευσης σε σχέση με αυτή που πραγματικά πιστεύει. Αυτό το πλεονέκτημα μπορεί να αντιμετωπιστεί λίγο πολύ με την έρευνα αγοράς σε άλλους Bookmaker.

Ο λανθασμένος υπολογισμός γκανιότας

Προσθέτουμε όλες τις αυξημένες πιθανότητες επαλήθευσης ενός γεγονότος και από αυτές αφαιρούμε το 100% το οποίο αντιπροσωπεύει το σύνολο των πιθανοτήτων της έκβασης του γεγονότος. Αν για παράδειγμα σε ένα στοίχημα Over/under έχουμε 1.75 απόδοση για κάθε ένα αποτέλεσμα, τότε 1/1.75+1/1.75=1.14=114% επομένως γκανιότα= 114%-100%=14%.

Ο σωστός υπολογισμός γκανιότας

Ο ορισμός της γκανιότας αναφέρθηκε (είναι το ποσοστό κέρδους που βάζει ο book σε κάθε γεγονός που προσφέρει για στοιχηματισμό), όσο πιο δύσκολο είναι για έναν book να προσδιορίσει την πιθανότητα έκβασης ενός γεγονότος τόσο μεγαλύτερη γκανιότα βάζει, επίσης η γκανιότα ανεβαίνει όσο η πιθανότητα του παίκτη να κερδίσει αυξάνει (π.χ. όταν παίζει μονά παιχνίδια ή over/under κ.τ.λ.) ή όσο πιο δημοφιλές είναι ένα συγκεκριμένο γεγονός (π.χ. παιχνίδια Champions League) και φυσικά όσο μεγαλύτερη φορολογία από το κράτος έχει το συγκεκριμένο παίγνιο, εξού και η πολύ υψηλή γκανιότα της ελληνικής εταιρείας στοιχημάτων. 

Τα τελευταία χρόνια λόγω του υψηλού ανταγωνισμού της αγοράς του στοιχήματος τείνει να μειωθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Προσωπικά έχω εντοπίσει γνωστή εταιρεία που προσφέρει γεγονότα για στοιχηματισμό με γκανιότα 3%!! Ακόμα χαμηλότερα και από ανταλλακτήριο στοιχημάτων δηλαδή! Ε, καλά δεν πιστεύω να περιμένεις να σου πω όνομα… οι λόγοι είναι ευνόητοι θέλω να πιστεύω.

Επειδή έχω φωνές διαμαρτυρίας για το λανθασμένο υπολογισμό της γκανιότας, και δικαίως εδώ που τα λέμε, αλλά δεν υπάρχει χρόνος για να κάνω την ανάλυση του τύπου, απλώς θα τον παραθέσω (και εδώ) προς το παρόν. Γκανιότα=1-1/(1/απόδοση άσσου + 1/απόδοση ισοπαλίας +1/απόδοση διπλού). Ο συγκεκριμένος υπολογισμός είναι για τα ποδοσφαιρικά γεγονότα και γενικώς όσα γεγονότα έχουν 3 πιθανές εκβάσεις. Στο μπάσκετ για παράδειγμα που το ενδεχόμενο της ισοπαλίας μπορεί να μην προσφέρεται για στοιχηματισμό, το παραλείπουμε και στον υπολογισμό, δηλαδή, Γκανιότα=1-1/(1/απόδοση άσσου +1/απόδοση διπλού).

Ένα λάθος που κάνουμε συχνά…

Εδώ θα αναπτύξω όσο καλύτερα μπορώ ένα σύνηθες λάθος στο οποίο υποπίπτουν, επί το πλείστον, άτομα τα οποία έχουν τις βασικές γνώσεις της θεωρίας των πιθανοτήτων. Είναι ευρέως γνωστό ότι όταν η έκβαση ενός γεγονότος έχει 3 ισοπίθανα αποτελέσματα τότε η πιθανότητα για κάθε ένα από αυτά να συμβεί είναι 33,33%, αν τώρα θέλουμε να υπολογίσουμε την πιθανότητα ενός συνδυασμού 2 αποτελεσμάτων, από 2 διαφορετικά γεγονότα με 3 ισοπίθανα αποτελέσματα το κάθε ένα, να συμβούν τότε απλώς πολλαπλασιάζουμε τις πιθανότητες των 2 αποτελεσμάτων, από κάθε γεγονός μεταξύ τους και όσο αυξάνονται τα γεγονότα συνεχίζουμε με την ίδια λογική. 

Επομένως είναι λογικό να σκεφτεί κάποιος ότι αν θέλουμε να υπολογίσουμε την πιθανότητα να επαληθευτεί ένα από τα 3 πιθανά αποτελέσματα ενός ποδοσφαιρικού αγώνα διαιρούμε τη μονάδα με τα 3 αυτά αποτελέσματα και συνεπώς έχουμε πιθανότητα για κάθε ένα αποτέλεσμα να επαληθευτεί 33%, αν έχουμε 2 αγώνες και επιθυμούμε να υπολογίσουμε την πιθανότητα να επαληθευτούν 2 συγκεκριμένα αποτελέσματα από τους 2 αγώνες απλώς πολλαπλασιάζουμε τις πιθανότητες μεταξύ τους κοκ. Είναι όμως έτσι τα πράγματα;

Ας σκεφτούμε ένα απλό παράδειγμα: υποθέτουμε ότι την τελευταία αγωνιστική πρωταθλήματος διεξάγονται 2 παιχνίδια πού θα κρίνουν τον τίτλο. Τα 2 αυτά γεγονότα λαμβάνουν χώρα στις έδρες των διεκδικητών με αντιπάλους 2 ομάδες χαμηλής δυναμικότητας και αδιάφορες. Για να κάνω πιο αληθοφανές το παράδειγμα τα παιχνίδια είναι Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ-Μπόλτον και Άρσεναλ-Φούλαμ. 

Αν θέλουμε να υπολογίσουμε την πιθανότητα της νίκης και των 2 διεκδικητών απλώς πολλαπλασιάζουμε τις πιθανότητες της νίκης μεταξύ τους που σύμφωνα με τη θεωρία των πιθανοτήτων θα είναι 1/9 ή 11.11% δηλαδή στα 100 παιχνίδια που θα διεξαχθούν μεταξύ των ίδιων ομάδων και κάτω από τις ίδιες ακριβώς συνθήκες θα τυχαίνει μόνο 11 περίπου φορές να κερδίζουν και οι 2 ταυτοχρόνως!!! 

Και επειδή σε βλέπω ότι δεν έχεις πειστεί συνεχίζω, υποθέτουμε λοιπόν ότι όντως, αφού μας το λέει η θεωρία των πιθανοτήτων, έτσι είναι και άρα η απόδοση που θα έπρεπε να μας δίνει ο συνδυασμός των 2 άσσων ( Βλέπε απόδοση πάνω ) είναι 9!! Άντε να σου βάλω και μία ληστρική γκανιότα 16% αλά οπαπ 9-( 9×16% )=7.56!! δηλαδή σε κάθε ξεχωριστό γεγονός περίπου 7.56√= 2.75 (εσύ βάλε όποιον συνδυασμό θέλεις αρκεί να βγάζει το γινόμενο 7.56, εγώ για λόγους ευκολίας θεώρησα ίσες τις αποδόσεις στον άσσο). Εσύ που είσαι βετεράνος στο άθλημα πιστεύεις ότι υπάρχει έστω ένα γραφείο στοιχημάτων στον κόσμο που θα σου έδινε αυτές τις αποδόσεις στα συγκεκριμένα παιχνίδια; 

Η απάντηση πιστεύω είναι αυτονόητη και δεν χρειάζεται να επιχειρηματολογήσω…Μα γιατί όμως θα μου πεις;; Και εύλογα καθότι νιώθεις όλος ο μαθηματικός σου κόσμος να καταρρέει μπροστά στα μάτια σου, όλα όσα πίστευες έως τώρα ήταν ένα μεγάλο ψέμα, το τείχος του Βερολίνου έπεσε ( αυτό όντως έπεσε )… ηρέμησε όμως, είναι πάρα πολύ απλά τα πράγματα… ο συγκεκριμένος νόμος των πιθανοτήτων χρησιμοποιείται ΜΟΝΟ για πεπερασμένο πλήθος ( σε έστειλα, ε; ) ισοπίθανων στοιχειωδών ενδεχομένων!! 

Ι Σ Ο Π Ι Θ Α Ν Ω Ν!!! Μα στο ποδόσφαιρο ή σε οποιοδήποτε άλλο γεγονός αυτού του τύπου τα αποτελέσματα ναι μεν μπορεί να είναι πεπερασμένα, δηλαδή συγκεκριμένος αριθμός, ( όχι πάντα, πχ τα γκόλ που μπορεί θεωρητικά να επιτευχθούν σε ένα παιχνίδι είναι απο 0 έως άπειρο ) αλλά δεν είναι ισοπίθανα!!! 

Οπότε δεν μπορεί να εφαρμοστεί η θεωρία για το κλασικό μοντέλο πιθανοτήτων!! Οπότε φτού και από την αρχή! Ο υπολογισμός της πιθανότητας ενός αποτελέσματος σε γεγονότα τύπου ( αθλημάτων ) εξαρτάται από πάρα πολλούς παράγοντες και όσο περισσότερους έχεις στη φαρέτρα σου για να συνδυάσεις τόσο πιο καλά θα προσεγγίσεις την πιθανότητα να επαληθευτεί ένα ενδεχόμενο.

Πιστεύω με τα παραπάνω να μην σε μπέρδεψα αλλά απλά να σε προβλημάτισα…

Τα σέβη μας.

Bet365.gr

Bet365.gr

""ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ""
ΕΠΙΣΚΕΨΗ
Stoiximan.gr

Stoiximan.gr

""ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ""
ΕΠΙΣΚΕΨΗ
Novibet.gr

Novibet.gr

""ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ""
ΕΠΙΣΚΕΨΗ
Pamestoixima.gr

Pamestoixima.gr

""ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ""
ΕΠΙΣΚΕΨΗ
Bwin.gr

Bwin.gr

""ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ""
ΕΠΙΣΚΕΨΗ
Sportingbet.gr

Sportingbet.gr

""ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ""
ΕΠΙΣΚΕΨΗ

stoiximan 2025 350x1000 L

stoiximan 2025 350x1000 R